Ako na zrkadlenie obrazovky

Prepojenie mobilného telefónu s televíziou je užitočná vec, ktorá nielenže nahradí diaľkový ovládač, ale tiež umožní zobrazenie fotografií, videí a ďalších súborov z telefónu na obrazovke televízie alebo napríklad projekčnom plátne. Toto prepojenie funguje obojsmerne, čo znamená, že môžete zobraziť obsah telefónu na televízii a naopak sledovať televíziu na telefóne.

Než sa dostaneme na prepojenie mobilu s televíziou, poďme si najskôr vysvetliť, k čomu to vlastne je. Čo môžete robiť po prepojení telefónu s televíziou? Môžete napríklad prehrávať multimédiá na väčšej obrazovke, počúvať hudbu cez domáci hi-fi systém alebo domáce kino. Zdieľanie obsahu s rodinou alebo priateľmi je jednoduché, či už ide o fotografie z dovolenky alebo videa.

Existuje niekoľko možností, ako prepojiť váš mobilný telefón s televíziou a zdieľať obsah medzi týmito zariadeniami. Tento proces však závisí od značky vášho telefónu, typu televízie a kompatibilite ich operačných systémov. Väčšinou sa v dnešnej dobe používa bezdrôtové pripojenie, čo je pohodlnejšie ako káblové spojenie.

Obraz z displeja telefónu môžete na televíznu obrazovku dostať:

Ako prepojiť cez kábel

Aj použitie kábla má svoje obmedzenia. Hlavným nedostatkom je praktická nevhodnosť, pretože Vaše zariadenie musí zostať blízko televízora kvôli dĺžke kábla. Ako prepojiť mobil/tablet/notebook s TV pomocou HDMI kábla? Stačí si zaobstarať redukciu. Väčšinou sa jedná o redukciu z USB-C na HDMI.

Možnosť prepojenia mobilného telefónu alebo tabletu s televíziou je založená na štandarde MHL (Mobile High-Definition Link). Jeho aktuálnou verziou je MHL 3, ktorá podporuje až Ultra HD rozlíšenie (4K) a zvuk až do formátu 7.1. Táto technológia umožňuje súčasné napájanie zdrojového zariadenia, čo je výhodné, pretože pri dlhodobom prehrávaní médií je vyššie využitie batérie nevyhnutné.

Ako prepojiť cez Wifi

Inteligentné televízory podporujú Wi-Fi, párovanie je potrebné vykonať len raz a obe zariadenia si budú nastavenia pamätať. Nepotrebujete žiadny kábel ani adaptér, prepojíte akýkoľvek chytrý telefón s chytrou televíziou bez ohľadu na značku televízie alebo výrobcu smartfónu.

Ideálnym riešením na zrkadlenie obrazovky a prehrávanie médií z telefónu na televíziu je využitie technológií ako Chromecast alebo AirPlay. Tieto možnosti ponúkajú jednoduché a užívateľsky prívetivé riešenie, kde stačí jeden klik a všetko funguje bez zložitostí.

 

Chromecast

Veľmi ľahké je spárovať mobil s televíziou a premietať na nej, ak máte integrovaný Chromecast. Ide o rozhranie od firmy Google, takže ho nájdete na väčšine televízií s operačným systémom Android – Sony, Philips, Panasonic, TCL alebo Thomson, ktoré premenia vašu televíziu na multifunkčné centrum.

Pôvodne Google Chromecast navrhol na streamovanie obrazu a zvuku z internetového prehliadača Chrome (stačí nainštalovať plugin Google Cast), ale pomocou aplikácií tretích strán je možné na Chromecast pripojiť aj napríklad počítač s filmovou knižnicou alebo iné vzdialené úložisko.

Apple AirPlay

Pripojenie pomocou Apple AirPlay je využiteľné majiteľmi mobilných zariadení iPhone od spoločnosti Apple, a to nielen telefónov, ale aj iPadov a MacBookov. Tento spôsob funguje obdobne ako Chromecast.

Pre plné využitie zdieľania multimédií a zrkadlenia obrazovky musí vaša televízia podporovať AirPlay 2, čo zahŕňa integrovanú verziu Apple TV. Táto verzia je odľahčenejšia, pretože klasická Apple TV ponúka viac funkcií. AirPlay 2 nie je podporovaný všetkými televíznymi modelmi, ale iba vybranými od výrobcov ako Sony, LG, Samsung a TCL. Ak sú vaše zariadenia pripojené k internetu a nachádzajú sa v rovnakej sieti, môžete jednoducho otvoriť základné funkcie (potiahnutím dole z pravého horného rohu displeja) a vybrať ikonu zrkadlenia obrazovky. Potom sa zobrazí váš televízor a môžete začať premietať. 

Použitie AirPlay 2 je obmedzené na majiteľov zariadení od Apple, zatiaľ čo pre ostatných je hlavnou alternatívou Chromecast, najmä kvôli rozšírenému používaniu Androidu. V prípade, že vaša televízia nepodporuje AirPlay 2, ale chcete využívať všetky tieto funkcie, je možnosťou zaobstarať si plnohodnotnú Apple TV. Táto malá krabička sa pripojí k televízii pomocou HDMI kábla a adaptéra do zásuvky. Potom môžete vybrať vstup HDMI a vaša televízia sa stane multimediálnym centrom. Apple TV ponúka nielen zdieľanie multimédií a zrkadlenie obrazovky, ale aj filmy, seriály, televízne stanice, fotografií z iCloudu a funkcie chytrej domácnosti HomeKit.

Miracast

Skôr, než sa na trhu objavil Chromecast, bol tu a stále je Miracast.

Pre správne fungovanie Miracastu sú kľúčové dve veci: podpora Miracastu priamo vo vašej televízii a taktiež pripojenie televízie k sieti bezdrôtovo. Cez LAN kábel to jednoducho nefunguje. Komunikácia medzi televíziou a smartfónom prebieha na základe priameho bezdrôtového pripojenia.

Na otázku, ako prepojiť telefón s televíziou pomocou Miracastu, nie je úplne jednoduchá odpoveď ani riešenie. Spárovanie oboch zariadení nie je automatické, ako to je pri riešení od Google. Namiesto toho musíte vybrať aplikáciu na televíziu, spustiť na telefóne zrkadlenie displeja a potom potvrdiť prístup.

Nevýhodou Miracastu je oneskorenie obrazu o približne jednu sekundu v porovnaní s tým, čo vidíte na displeji telefónu. Pri prehrávaní videa to nie je veľký problém, pretože zvuk je synchronizovaný s obrazom na televízii. Horšie je to v prípade, že chcete používať televíziu ako väčší displej na prácu alebo hranie hier. Tam už si oneskorenie všimnete. Miracast taktiež zaťažuje procesor a prenos môže mať občasné výpadky.

Zrkadlenie obrazovky je trochu odlišný proces, ktorý spočíva v prenose obrazovky telefónu priamo na televíznu obrazovku. Tým môžete zobrazovať obsah telefónu na väčšej obrazovke, ako sú webové stránky, e-maily alebo streamovanie videí. Aj keď je táto metóda vhodná aj na hranie hier, je potrebné si uvedomiť, že môže dochádzať k oneskoreniu, aj keď máte kvalitnú domácu sieť.

Odporúčané články

Jednoduché tipy, ako stiahnuť video z YouTube
Ako vybrať a pripojiť druhý monitor
Tablet alebo notebook? Zistite výhody a nevýhody